• Öka intaget av grönsaker
  • Öka intaget av proteinrika livsmedel
  • Minska intaget av bröd, pasta, ris, potatis, m.m.
  • Vi måste äta fett för att kunna förbränna fett
  • Rör på dig!
Ett litet steg i taget i rätt riktning. Låt det ta sin tid!

En fråga som ofta ställs till mig är om jag aldrig äter något onyttigt. Den frågan är relativ då onyttigt kanske inte är samma sak för dig som det är för mig. Så vad är egentligen onyttigt? Efter snart ett år med kostföreläsningar säger jag samma sak som min lärare "jag äter hellre socker än vete". Men självklart äter jag inte bara nyttigt. Jag är mänsklig och det är sunt förnuft som råder. Hälsa för mig är även att kunna unna mig något gott ibland - utan det dåliga samvetet! Det bästa rådet jag kan ge till er är det som jag själv följer:

Jag äter allting, bara inte alltid.

Här kommer enkla tips som man kan tänka på varje dag:
  • Minst 500g frukt, bär och grönsaker
  • Rotfrukter: persiljerot, svartrot, rödbeta, rotselleri, rättika, palsternacka, morot m.fl.
  • Kål: vitkål, rödkål, blomkål, savojkål, kålrot, broccoli, brysselkål, grönkål, kålrabbi m.fl.
  • Lök: alla sorters lök, purjolök innehåller mest kalcium.
  • C-vitamin på morgonen, kickar igång ämnesomsättningen
  • Omega 6/3 kvoten
  • 3-6 måltider per dag
  • Helst två lagade mål mat per dag
  • Lite fett på kvällen
  • Dra ner på saltet
  • Välj smör eller kokosfett vid stekning
Snabb kycklinggratäng
(4 pers)

1 grillad kyckling
1 röd paprika
2 dl okokt Quinoa (råris funkar också)

Sås:
1 dl mangochutney (gärna stark)
1 dl grädde
2 dl creme fraiche
3 msk chilisås
2 tsk curry
2 tsk paprikapulver
salt & peppar

2 dl riven ost till sist

Garnering:
1/2 dl kokosflingor

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj, kärna ur och hacka paprikan. Blanda med den kokta quinoan. Lägg blandningen i en ugnssäker form. Rensa kycklingen och lägg ovanpå. Blanda såsen och häll över. Till sist osten och kokos. Gratinera i ugnen tills den har fått färg och blivit genomvarm, ca 15-20 min.
Jag vill dela med mig ett utav mina favoritrecept. Dessa fetaostbiffar är riktigt enkla att göra och så är dem helt ljuvliga. Tyvärr följer jag inga mått men jag ska göra mitt bästa i att försöka guida er till att göra denna vardagslyxen!

Fetaostbiffar
Ca 500g blandfärs
Ca ½ pkt fetaost
1 ägg
Färsk eller frusen persilja
Vitlök
Olivolja
Salt & peppar
Smör att steka i


Smula sönder fetaosten i en liten skål, strö över rejält med persilja, pressa ca 2 vitlöksklyftor och häll över rikligt med olivolja. Rör om och låt det stå och dra sig i minst 10 min. Blanda färsen i en annan skål med 1 ägg och häll över salt och peppar. Tillsist blanda fetaoströran i färsen. Tryck till mitten på biffarna så får de en fin form när de steks och försök att låta dem ligga ordentligt en gång på varje sida istället för att vända på dem hundra gånger.

Smaklig spis, gott kylskåp!


Den största förändring jag har gjort med min kost under min hälsocoachutbildning är att dra ner drastiskt på spannmål, framförallt gluten. Av den enkla men inte fullt accepterade anledningen att vi kanske inte är gjorda för att äta spannmål.

Vi har funnits i ca två miljoner år nu. Evolutionen går inte fram såfort som vi gör. Vi har utvecklat hela världen med enorma steg, dessvärre har våra kroppar bara tagit ett litet kliv. Bra mat för oss är den som våra förfäder gradvis har anpassats för under årmiljoner. Vi har odlat spannmål i ca 4000 år nu, vilket inte är lång tid. Och inte heller tillräckligt med tid för att vi ska anpassats till den födan. Undantag finns det överallt och vissa kanske är mindre känsliga än andra.

Jag är en av dem som är känsliga mot spannmål och framförallt då gluten. Jag vet att jag inte tåler gluten eftersom jag har allergier. Det går hand i hand. Gluten påverkar tarmen negativt och kan leda till en läckande tarm. En läckande tarm innebär att blodet tar upp ämnen från tarmen utan någon kontroll. Istället för att allt går genom cellen och kontrolleras. De proteindelar som utan kontroll går ut i blodet kan leda till bl.a. allergier och autoimmuna sjukdomar.

Dessvärre slutar inte det negativa där, gluten har också att göra med våra kostrelaterade sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, övervikt etc.

Spannmål (Ceralier) är: vete, råg, korn, havre (havre är glutenfritt) och frön: ris, majs, bönor, linser.

Och om inte detta får er att fundera så är det faktiskt så att spannmål är väldigt energirikt och näringsfattigt, dessutom kan det göra dig deprimerad.




Coleslaw
6-7dl vitkål
1 morot
½ dl majonäs
1 dl cream fraiche
2 tsk dijonsenap
salt & peppar

Blanda alla ingredienser och servera. Blir nästan godast dagen efter.