Balans mellan omega 3/6

0kommentarer







Omega 6 och omega 3 är essentiella fettsyror, vilket betyder att de är livsviktiga och att kroppen själv inte kan tillverka dem. Det är väldigt viktigt att vi har en balans mellan dessa två fettsyrorna eftersom de, kortfattat sagt fungerar som varandras motsatser. Omega 6 ökar inflammationer i kroppen och omega 3 minskar dem.
I dagens moderna samhälle får vi tyvärr i oss väldigt mycket omega 6. Det finns i spannmål, solrosolja, majsolja, sojaolja, margariner etc. Köttet vi äter i dag innehåller dessutom mer omega 6 eftersom djuren fodras till stor del på spannmål och majs. Omega 3 är betydligt svårare att få i sig, vi hittar det i t.ex. fet fisk, vilt, rapsolja & olivolja.

Det du kan göra för att förbättra balansen mellan omega 6 och omega 3 är att välja så naturliga produkter som möjligt:
  • välj smör, kokosfett, rapsolja, olivolja framför alla margariner som becel, lätta etc.
  • välj naturliga produkter som créme fraiche och grädde istället för t.ex. mildas sortiment.
  • välj kött från djur som betat utomhus & fisk som inte ätit vegetabiliskt foder.
  • dra ner på spannmål (som faktiskt inte är naturligt för oss)
Jag rekommenderar även kosttillskott av omega 3, det kanske kan vara en av de bästa investeringarna för din kropp.





Kommentera

Publiceras ej