Äter du för att leva eller lever du för att äta?
Har du problem med Migrän?
Då rekommenderar jag dig att:
Dra ner på mjölkprodukter, det kan vara så att mjölkproteinet är boven och det hittar du framförallt i ost.
Dra ner på saltet.
Stressar du? Sluta upp med det isåfall!
Sitter dina tänder rätt? Kanske behöver du en bettskena.
Motion förbättrar.
Ät omega-3 kapslar.
Då rekommenderar jag dig att:
Dra ner på mjölkprodukter, det kan vara så att mjölkproteinet är boven och det hittar du framförallt i ost.
Dra ner på saltet.
Stressar du? Sluta upp med det isåfall!
Sitter dina tänder rätt? Kanske behöver du en bettskena.
Motion förbättrar.
Ät omega-3 kapslar.
BRA
Rapsolja
Olivolja
Kokosfett
Smör
SKIT
Delvis härdat vegetabiliskt fett
Härdat vegetabiliskt fett
Vegetabiliskt fett
Palmolja
Soyaolja, majsolja, solrosolja
Rapsolja
Olivolja
Kokosfett
Smör
SKIT
Delvis härdat vegetabiliskt fett
Härdat vegetabiliskt fett
Vegetabiliskt fett
Palmolja
Soyaolja, majsolja, solrosolja
Här kommer ett riktigt gott bröd som bakas utan mjöl.
Ostbröd
Liten sats, 8 bitar (säg till om ni vill göra en större sats så får ni det receptet också)
- 1/4 burk keso (125g). Låt keson rinna av i en sil eller krama ur vätskan.
- 1 ½ - 2 dl riven ost (75-100g)
- 3 ägg
- kryddor
Hårdvispa äggvitorna - ha gärna i lite salt för att få det riktigt styvt.
Mosa ihop keson med äggulorna med en stavmixer eller en sked.
Rör i den rivna osten med en slickepott.
Krydda därefter med salt, vitpeppar och bladkryddor, allt efter tycke och smak. (Vill man kan man även slänga i lite skinka eller bacon.)
Vänd försiktigt i den vispade äggvitan.
Ta fram en plåt med bakplåtspapper, klicka ut röran med en sked. Det brukar bli 8-10 st. Bröden flyter ut under gräddning så lägg de ej för tätt. 175 grader i 20 minuter eller tills de fått en fin fyllenbrun färg.
Ostbröd
Liten sats, 8 bitar (säg till om ni vill göra en större sats så får ni det receptet också)
- 1/4 burk keso (125g). Låt keson rinna av i en sil eller krama ur vätskan.
- 1 ½ - 2 dl riven ost (75-100g)
- 3 ägg
- kryddor
Hårdvispa äggvitorna - ha gärna i lite salt för att få det riktigt styvt.
Mosa ihop keson med äggulorna med en stavmixer eller en sked.
Rör i den rivna osten med en slickepott.
Krydda därefter med salt, vitpeppar och bladkryddor, allt efter tycke och smak. (Vill man kan man även slänga i lite skinka eller bacon.)
Vänd försiktigt i den vispade äggvitan.
Ta fram en plåt med bakplåtspapper, klicka ut röran med en sked. Det brukar bli 8-10 st. Bröden flyter ut under gräddning så lägg de ej för tätt. 175 grader i 20 minuter eller tills de fått en fin fyllenbrun färg.
Igår var jag på en föreläsning om fettsyror. Ännu en gång fick jag lära mig hur viktig balansen mellan omega 6 och omega 3 är.
Och för att ni också ska förstå hur viktig den faktiskt är kommer här några tillstånd som påverkas av balansen.
Och för att ni också ska förstå hur viktig den faktiskt är kommer här några tillstånd som påverkas av balansen.
- Hjärnan, ADHD, dyslexi, autism..
- Hjärt- och kärlsjukdomar
- Inflammationer - RA, tarminflammation, psoriasis, allergi
- Migrän
- Ögonsjukdomar
- Graviditet
- Fertilitet, spermiekvalitet
- Soltålighet
- Övervikt (barn)
- Polycystiskt Ovarium
- Dysmenoré
- Demens - alzheimers
- Depression, schizofreni
Det bästa du kan äta är:
Visste du att en lök om dagen skyddar upp mot 75% mot vissa cancersorter?
- Bär
- Kål
- Lök
- Rotfrukter
Visste du att en lök om dagen skyddar upp mot 75% mot vissa cancersorter?
Omega 6 och omega 3 är essentiella fettsyror, vilket betyder att de är livsviktiga och att kroppen själv inte kan tillverka dem. Det är väldigt viktigt att vi har en balans mellan dessa två fettsyrorna eftersom de, kortfattat sagt fungerar som varandras motsatser. Omega 6 ökar inflammationer i kroppen och omega 3 minskar dem.
I dagens moderna samhälle får vi tyvärr i oss väldigt mycket omega 6. Det finns i spannmål, solrosolja, majsolja, sojaolja, margariner etc. Köttet vi äter i dag innehåller dessutom mer omega 6 eftersom djuren fodras till stor del på spannmål och majs. Omega 3 är betydligt svårare att få i sig, vi hittar det i t.ex. fet fisk, vilt, rapsolja & olivolja.
Det du kan göra för att förbättra balansen mellan omega 6 och omega 3 är att välja så naturliga produkter som möjligt:
- välj smör, kokosfett, rapsolja, olivolja framför alla margariner som becel, lätta etc.
- välj naturliga produkter som créme fraiche och grädde istället för t.ex. mildas sortiment.
- välj kött från djur som betat utomhus & fisk som inte ätit vegetabiliskt foder.
- dra ner på spannmål (som faktiskt inte är naturligt för oss)
Hej och välkomna till min hälsoblogg!
I denna bloggen kommer ni finna allt som har med hälsa att göra! Jag kommer dela med mig av mina ideér, kunskaper och erfarenheter. Alla är vi individuella och mår bra utav olika saker. Men i grund och botten är vi alla likadana och evolutionen har inte gått fram såfort som vi kanske tror. Så kanske är det inte så konstigt varför vi mår så dåligt som vi gör idag? Kanske hade inte alla dessa folksjukdomar behövt finnas? Det är upp till oss att ra reda på detta! Vågar du? Jag är redo, är du?
I denna bloggen kommer ni finna allt som har med hälsa att göra! Jag kommer dela med mig av mina ideér, kunskaper och erfarenheter. Alla är vi individuella och mår bra utav olika saker. Men i grund och botten är vi alla likadana och evolutionen har inte gått fram såfort som vi kanske tror. Så kanske är det inte så konstigt varför vi mår så dåligt som vi gör idag? Kanske hade inte alla dessa folksjukdomar behövt finnas? Det är upp till oss att ra reda på detta! Vågar du? Jag är redo, är du?