Frukost delar jag med min ena katt, Malte. Vi käkar lite skinka ihop var morgon.
Frukost delar jag med min ena katt, Malte. Vi käkar lite skinka ihop var morgon.
Nobody's perfect...
Veckans första träningspass är gjort och det känns riktigt bra. Har fortfarande träningsvärk i magen sen mitt gympass i lördags. Jag ser inte framemot vad dagens magövningar kommer ställa till med. Nog för att jag gillar träningsvärk men träningsvärk i magen är bara besvärligt.
Uppdatering om förra veckans träning kommer så småningom.
In med laxen i ugnen i 20 min på 175 grader.
Koka ett blomkålshuvud tills det börjar mjukna (OBS! Lägg i först efter att vattnet börjat koka). Häll av vattnet och mosa blomkålen med en mixer. Släng i lite smör, grädde och ost. Salta och peppra! Mixa igen! Klart att äta!
- Rätt attityd är viktigare än rätt resurser
- Omöjligt är inte ett faktum - det är en åsikt
- Det finns inga misslyckanden - bara feedback
- Ingen kan göra mig svag, ledsen eller irriterad utan min egen tillåtelse
- Hellre försöka och göra misstag än att inte våga alls
- Varje dag ovan jord är en bra dag
- Höga mål ger energi och kraft i nuet
- Vad som än händer i framtiden så kommer jag att klara av det
- Jag kan skapa och påverka min egen framtid
- Jag litar på mig själv och gör mitt bästa utifrån de resurser jag har tillgängliga
Av Olof Röhlander
Det finns så många måsten i världen.
Är det tillåtet att stanna upp?
Eller ännu värre, ta ett steg tillbaka?
Stå still för att samla kraft.
Sluta tänka för att bli klokare.
Vara svag för att bli starkare.
LCHF Lasagne
Lasagneplattor
4 ägg
125 g philadelphiaost eller annan färskost
0,5 dl fiberhusk
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggen poröst. Tillsätt färskost och fiberhusk och vispa ihop. Låt svälla i ca 10 minuter. Vispa igen. Bred ut smeten tunt på en bakplåtspappersklädd plåt. Lägg ett bakpapper över och börja kavla ut till papperskanterna. Låt papperna vara kvar under gräddningen. Grädda i ca 10 minuter. Låt svalna och skär sedan lasagneplattor av degen. (Vill man göra spagetti är det bara att skiva tunna strimlor)
Sen är det bara att slänga ihop en köttfärssås. I min brukar jag ha blandfärs, lök, vitlök, tomatpuré, köttbuljong, svartpeppar och salt.
Gott till är även att göra en ostsås som läggs på köttfärssåsen.
Ostsås
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
100 g gräddost
salt, svartpeppar
Låt creme fraiche och grädde koka upp, dra sedan åt sidan och rör ner osten. Smaka av med salt och peppar.
Ostsåsen fick jag från 56 kilo.
Serveras med en enkel sallad och gärna lite citronvatten!
Jag tycker det är häftigt att fler och fler hakar på Stevia. Nu har även Vitamin Well sötat med Stevia.
Växten Stevia är ett helt naturligt sötningsmedel. Inga kalorier, inga kolhydrater och det höjer inte blodsockernivån! Bra för diabetiker! (Egentligen bra för alla)
Vill du veta mer? Klicka här!
Men tillbaka till Vitamin Well. För visst är det toppen att man så enkelt kan få i sig en massa vitaminer och mineraler? Ja det vore kanske toppen, om det verkligen fungerade så. Men vi vet tyvärr inte hur bra kroppen kan tillgodogöra sig av vitaminer och mineraler på detta sättet. Så ät frukt och grönt istället!
Det är bara att bita ihop. Det kommer vara bra att få se allt ur flera olika perspektiv trots att jag redan vet var jag står.
VECKA TRE
Mindre träning - styrka x2
Promenader - 3 st = 17.21 km
Kost - Bra, förutom intaget av Jäger i lördags och bakisätandet i söndags
till en helt fantastisk god glass/ frozen yoghurt!
Och så fick det bli lite skinka, nötter & omega 3.
Vi måste ingenting. Och jag tycker det är sorgligt att höra att många fortfarande tror att tallriksmodellen är naturlig för oss, att vi måste äta lite av allt. "Gör ett hälsoval! Välj fullkorn före vitt!" Ja, kanske håller du dig mätt längre men det gör fortfarande samma skada. Det är inte naturligt för oss alla. Vi är individer. Det som fungerar för mig, fungerar kanske inte för dig. Vissa mår jättebra av att äta sina mackor eller sin pasta. Men inte går jag och rekommenderar fullkorn till en som lider av IBS? Nej jag hade inte ens rekommenderat något gluten överhuvudtaget.
Vad mår DU bra av?
Den största förändring jag har gjort med min kost under min hälsocoachutbildning är att dra ner drastiskt på spannmål, framförallt gluten. Av den enkla men inte fullt accepterade anledningen att vi kanske inte är gjorda för att äta spannmål.
Vi har funnits i ca två miljoner år nu. Evolutionen går inte fram såfort som vi gör. Vi har utvecklat hela världen med enorma steg, dessvärre har våra kroppar bara tagit ett litet kliv. Bra mat för oss är den som våra förfäder gradvis har anpassats för under årmiljoner. Vi har bara odlat spannmål i några tusen år nu, vilket inte är lång tid. Och inte heller tillräckligt med tid för att vi ska anpassats till den födan. Undantag finns det överallt och vissa kanske är mindre känsliga än andra.
Jag är en av dem som är känsliga mot spannmål och framförallt då gluten. Jag vet att jag inte tåler gluten eftersom jag har allergier. Det går hand i hand. Gluten påverkar tarmen negativt och kan leda till en läckande tarm. En läckande tarm innebär att blodet tar upp ämnen från tarmen utan någon kontroll. Istället för att allt går genom cellen och kontrolleras. De proteindelar som utan kontroll går ut i blodet kan leda till bl.a. allergier och autoimmuna sjukdomar.
Dessvärre slutar inte det negativa där, gluten har också att göra med våra kostrelaterade sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, övervikt etc.
Spannmål (Ceralier) är: vete, råg, korn, havre (havre är glutenfritt) och frön: ris, majs, bönor, linser.
Och om inte detta får er att fundera så är det faktiskt så att spannmål är väldigt energirikt och näringsfattigt, dessutom kan det göra dig deprimerad.
Rabarberpaj
Rabarber + Sukrin + Kanel
200 g smör
1,5 dl mandelmjöl
1.5 dl kokosnötsmjöl
½ msk fiberhusk
3 msk sukrin
½ krm stevia
Fyll botten av en form med rabarber och söta med 2 msk Sukrin och häll på lite kanel.
Blanda mjukt smör med sukrin och stevia. Häll i mandelmjöl och kokosnötsmjöl och blanda. Bre över rabarbern. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 25 min.
Vaniljsås
4 äggulor
3 dl grädde
1/2 vaniljstång eller 1/2 tsk vaniljpulver
3 msk sukrinmelis och 1/2 krm stevia
15 g smör
ev 1 dl hårt vispad grädde
Vispa gulor och sötning. Koka upp grädden med vaniljfröna och hela den urgröpta stången. Eller vaniljpulvret.Låt koka i några minuter. Ta från plattan. Häll sedan den varma men inte kokande grädden i äggen och vispa. Häll tillbaka i kastrullen. Ställ tillbaka på plattan och låt sjuda tills den tjocknar. Den ska knappt koka, men inte koka helt för då skär den sig. När krämen har tjocknat så ta kastrullen från plattan och rör i smöret och ställ sedan krämen omedelbart kallt i kylen. Görs med fördel dagen innan. Strax innan servering kan man vispa grädde ganska hårt och blanda ner i vaniljsåsen.
Recept från Mariannes LCHF
Tacogratäng
Lägg 200 g philadelphiaost i botten av en ugnssäker form. Lägg därefter i hela cocktailtomater. Stek 500 g blandfärs med tacokrydda och 1 dl grädde. Lägg i formen. Strö över 200-300g riven ost. In i ugnen på 225 grader i 20 minuter eller tills osten har fått färg.
(Eller så gör ni som mig och tar inte en ugnssäker form och vågar inte ha den inne tills osten får färg)
Kunde inte motstå att prova Gina Tricot's utbud av träningskläder, så det blev ett linne! Än så länge är det helt ok! Dessvärre slängde min käre sambo linnet i tvätten med en gång, med sköljmedel dessutom! Så nu blir det att tvätta det en gång till -utan sköljdmedel så att det andas igen!
Valfri mängd frysta hallon, 50-100g
2 dl naturell yoghurt
1 skopa proteinpulver (jordgubbssmak)
Vispa ett par minuter och sleva in det med detsamma!
Viltfångad lax i ugn
Stekt sparris
Sallad med mangold/ruccola, tomat, soltorkad tomat, gurka, fetaost, olivolja/balsamvinäger
Gårdagens krämiga sallad
Sluta aldrig kämpa. Det kommer ofta vara svårt eller göra ont men det blir alltid bättre.
Och känslan som kommer därefter är oslagbar.
Pressa lime
Dra runt skeden med undersidan på limens kant.
Biffar
500 g blandfärs
1 ägg
Valfri mängd brie och mögelost
Peppar och salt
Sås
Resterna från biffarna
1 dl vatten
2 dl grädde
100 g cream cheese
½ köttbuljong
En kvätt soja
Krämig sallad
Rödkål
Palsternacka
Rotselleri
Lime
Créme fraiche
Salt och peppar
Ägg och räkröra
En liten skål räkor
Ett ägg
En stor sked creme fraiche
En liten sked majonäs
Vitpeppar och citronsalt
Blanda allt och ät som det är. Eller ännu bättre lägg på en avokado!
Tips: Lägg räkorna på en tidning så tinar de fortare.
Idag är det onsdag. Onsdagar betyder rörlighetsträning! Jag har verkligen fastnat för intervall/flex. Det är tuffa intervaller med det där lilla extra. Det där lilla extra som behövs för att hela tiden pusha oss till att bli bättre och bättre. Jag tror inte jag behöver berätta hur viktig rörlighetsträning är för oss för det vet väl vi alla! Eller?
Omelett 2 pers
4-5 ägg (gärna ekologiska!)
En skvätt vatten, mjölk eller grädde
Lite salt och ev. peppar.
Stark ost, t.ex. prästost - valfri mängd!
3 bitar skinka
Vispa ihop ägg, vätska och salt. Häll i en stekpanna. När halva omeletten börjar bli lite fast så lägg på några skivor med ost och avsluta med skinkbitarna. När omeletten är färdig vik den på mitten, om du inte är proffs på att undvika kladd då får du göra precis vad du vill med den!
Den starka osten ger omeletten en underbar smak!
Varm choklad på proteinpulver.
2,5 dl fet mjölk
1 skopa choklad/hasselnöts proteinpulver
2 matskedar vispad grädde
Citronvatten
Smoothie (på naturell yoghurt 3%, kvarg 5 %, 100 g hallon/blåbär, 15 g proteinpulver, tranbärspulver, macapulver, spirulina)
2 fröbröd med smör och skinka
1 ägg
Piller: omega 3, d vitamin och magnesium.
Hallon mixade med naturell yoghurt och en skvätt honung.
Bär i alla dess former kan mixas med naturell yoghurt eller det ultimata - apelsinjuice. En vitaminkick på pinne!
Naturell yoghurt med kvarg
En skvätt rabarbermarmelad
Hackade hasselnötter, paranötter, valnötter och mandel
Pumpafrön, linfrön, psylliumfrön
Kokosflingor
Kanel
Fragment av den stora hemligheten har funnits tillgänglig i många berättartraditioner, i litteraturen, inom religionen och filosofier i århundraden. Nu finns för första gången alla pusselbitar samlade i en bok som kan vara livsavgörande för den som tar in budskapet. The Secret - Hemligheten innehåller praktisk kunskap som gör att läsaren får en större förståelse för och insikt om hur man blir mästaren i sitt eget liv.
I boken lär man sig att tillämpa The Secret på alla sätt i livet, vare sig det handlar om hälsa, relationer, lycka, yrkeslivet eller pengar, och dessutom i samspelet med andra i världen. Budskapet handlar om att återupptäcka den dolda, outnyttjade kraften i sitt inre och den vetskapen för med sig glädje på alla områden i ens liv.
The Secret innehåller visdom från samtida lärare och inspiratörer - kvinnor och män som är läkare och medicinare, psykologer, historiker, teologer och vetenskapsmän, samt ledande inom näringsliv och ekonomi - som har använt sig av hemligheten för att uppnå hälsa, välbefinnande och lycka. Genom att börja tillämpa kunskapen i The Secret visar de hur sjukdomar kan botas, hur man kan uppnå bättre levnadsstandard, bemästra hinder och begränsningar, samt nå dit många vanligtvis anser vara omöjligt - sina drömmars mål. Boken är svaret på vad många hoppas på - ett skifte på vilket sätt människor i hela världen tänker, går från ord till handling och därtill bemöter varandra.
En fiskgryta ska vara enkel att slänga ihop. I denna tog jag vad jag hade hemma.
Jag delade lax, torsk, räkor, (crabsticks hade jag också i men det kan ni egentligen hoppa över, det är ren skit) och la i en form. Jag la i hela körsbärstomater, soltorkade tomater och ett par skivor citron. Jag gjorde en sås på vatten, grädde, grönssaksfond och fiskkrydda med saffran i.
30 min på 175 grader. Serverades med kokta morötter och blomkål.
Receptet kommer från en av mina favorittidningar, Elle - Mat & Vin.
Pizzadeg
2 ägg
1 krm salt
4 msk olivolja
1 dl grädde eller vatten
3 msk fiberhusk
Knäck äggen i en skål och vispa dem med salt, olja och grädde. Tillsätt fiberhusk och låt svälla i några minuter. Späd med mer vätska om det behövs. Bred ut degen på en plåt med bakpapper. På med fyllning och in i ugnen på 200 grader i ca 15 minuer. (Jag tipsar om att ha degen i ugnen en liten stund innan fyllningen läggs på för att få den riktigt krispig!)
Så släpp era gamla vanor och prova något nytt. Här är ett nytt recept på kålsallad!
Vitkålssallad med lime
½ vitkålshuvud
1 lime
Lite olivolja
salt & svartpeppar
Strimla vitkål, pressa ur limen, häll i lite olivolja, salta och peppra. Ät!
Mandlar med havssalt
Naturella mandlar rostas lätt i stekpanna med lite rapsolja och havssalt.
Lite hemmagjord thaimat
- kyckling, böngroddor, bambuskott, blomkål, paprika, färsk ingefära, lime.
- kokosmjölk, grön curry, mango chutney och jordnötssmör.
- Koka upp vattnet först, innan du lägger i grönsakerna eller potatisen
- Koka på låg värme med lock
- Koka inte längre än nödvändigt
Stekning av mat bör man vara försiktig med. När man steker gör man det ofta på höga temperaturer vilket medför att många näringsämnen går förlorade. Bränd mat är cancerframkallande.
- Persiljerot
- Rotselleri
- 2 st Avokado
- 1 ½ Lime
- 4 dl Creme fraiche
- Salt & peppar
Detta är gott till det mesta och är ett alldeles utmärkt tillbehör i sig själv så skippa potatisen, pastan eller riset.
Detta receptet kommer från min nya favoritblogg 56kilo.se
3 dl västerbottenost (knappt, mellan 2,5 och 3 dl)
3 ägg
1 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
0,75 dl solrosfrön
0,25 dl hela linfrön
Blanda ihop allt och bred ut på plåt (ca någon cm högt). Grädda i ugn ca 15 minuter på 225 grader. Låt svalna och skär sedan upp till rektangulära rutor.
Med mina ägg och min philadelphiaost kom jag långt. Så långt som till "bröd". Kan dock ej säga att detta är något favoritrecept för jag kan nästan svära på att jag bara åt luft. Men med ett tjockt lager philadelphiaost (blev inte alls kaka på kaka) blev det iaf en liten uns av tuggmotstånd. Dessutom var de så löjligt enkla att göra!
Oopsies
Ca 6 st.
Ingredienser
3 ägg
100 gram philadelphiaost
Lite salt.
Ev. lite bakpulver.
Gör så här
Dela på äggvitor och gulor. Vispa äggvitorna hårt med lite salt. Man ska kunna vända på bunken utan att vitorna rinner ur. Vispa gulorna i en annan bunke tillsammans med philadelphiaosten och (Ev. lite bakpulver). Sedan vänder du försiktigt ner ostsmeten i vitorna. Lite i taget, blanda försiktigt! (Detta för att man vill bibehålla luften i smeten) Klicka sedan ut på smörat bakplåtspapper och grädda i ugnen på 150 grader i 25 minuter!
Kaffe, grädde & pepparkakskryddor.
Jo man googlar upp något lite nyttigare recept, man tar vad man har och man försöker lyckas! I detta fallet blev det väldigt lyckat, Lelle åt upp mer än halva och sa att det var godare än Ben & Jerrys! (Nej, det är det inte!)
Proteinglass!
1 skopa proteinpulver jordgubb & vit choklad
150 gram Kesella + lite mjölk för att få en lättare konsistens.
150 gram frysta bär.
Vispa allt och lägg i en burk. Frys i ca 1 timme.
Mozarellabiffar (6 biffar)
- 600 g köttfärs
- 1 paket mozarella
- ½ kruka färsk basilika
- 2 msk soltorkade tomater
- 1 dl vispgrädde
- 1 ägg
- lite salt och peppar, eventuellt lite örter
- smör att steka i
- Smaksätt ev med vitlök eller tabasco.
Gräddsås
- 2-3 msk steksky
- 2 dl vispgrädde
- 100 g philadelphiaost
- ½ köttbuljongtärning
- ½ dl vatten
Gör såhär
Hacka basilika, soltorkade tomater och mozarella.
Blanda alla ingredienser för biffarna (basilika, soltorkade tomater, mozarella, köttfärs, grädde, ägg, salt och peppar).
Forma biffarna och stek i rikligt smör.
Ta ut biffarna och rör ihop gräddsåsen i stekpannan. Lägg sedan tillbaka biffarna och låt småputtra några minuter.
Servera med en frisk sallad. Eller varför inte med en kålsallad?
Busenkelt! Bre en burk med färskost smaksatt med pepparrot på två laxbitar, in i ugnen på 175 grader i ca 20 min. Serveras med sparris och en god sallad!
Lussebullar
4 ägg + 1 gula
2-3 msk erythritol ( sötrix, sötin och sukrin) och 1/4 krm stevia eller 2 tsk steviasocker (färdig blandning)
50 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1 dl kokosnötsmjöl
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 påse saffran 0,5 gram
1 äggvita för pensling
Gör så här:Vispa ägg och sötning fluffigt i ca 5 min.
Ta i smält smör, saffran och grädde och vispa samman.
Blanda de övriga torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten.
Låt svälla i minst 5 min.
Rulla degen till bollar och lägg i bullformar. Gör en grop och fyll med mandelmassa och kanel/vaniljsmör. (går bra att gära helt vanliga lussekatter också!)
Pensla med lite vispad äggvita. Grädda i 175 grader i ca 15 min.
Mandelmassa
100 gram mandel.
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia.
1,5-2 msk grädde
Gör så här:
Mal mandel i mandelkvarn eller ta färdig mandelmjöl.
Häll den malda mandeln i en matberedare och lägg i sötningen, låt den gå i några minuter. Ta sedan i grädden till lämplig konsistens.
Kanel/vaniljsmör
50 gram smör
2 tsk kanel
½ tsk vaniljpulver
Blanda!
Glass
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljpulver
3 äggulor
3 msk sukrin + en knivsudd stevia
300 gr färskost, naturell
3 äggvitor
Cookie dough
3 dl mandelmjöl
2 msk sukrin + en knivsudd stevia
50 gr smör
1/2 ägg
1 tsk vaniljpulver
2 rutor riven mörk choklad
Gör glassen i glassmaskin eller lägg i en plastlåda och frys i några timmar.